WAX-IT

Velgen Reinigen

Handleidingen > Wielen

Velgen Reinigen

De velgen van uw auto krijgen het zeer zwaar te verduren. Opspattend vuil, remstof, strooizout, teer,… allemaal zaken waar uw velg direct mee in contact komt. Om het nog erger te maken geven de remmen vaak veel warmte af, waardoor al die verontreinigingen kunnen inbakken in de velg. Daarom is het belangrijk om de nodige aandacht te besteden aan uw velgen, om ze zo proper mogelijk te houden en zo goed mogelijk te beschermen. Hieronder volgt een handleiding om uw aangetaste velgen proper te krijgen en te beschermen.

 

Benodigdheden

 • - Velgenreiniger (géén agressieve) of APC 
 • - Velgenborstel voor de binnenkant 
 • - Fijn borsteltje voor de wielmoeren 
 • - Washandschoen
 • - Accessoires: doekjes, sponzen,...

Alle benodigdheden vindt u in de specifieke categorie voor reiniging en voor bescherming.

 

 

Hoe ga je te werk?

Als uw velgen zwaar verontreinigd zijn, kan het handig zijn om uw velgen één voor één te demonteren, om zo makkelijker te kunnen werken en de binnenkant van uw velg ook te reinigen. Zorg dat je de velg na je werk ook terug goed vastdraait, een momentsleutel kan hier handig bij zijn! Wanneer de bouten eerst ook moeilijk los te maken waren, kan het aangeraden zijn een heel klein beetje kopervet toe te voegen vóór het vastdraaien.

Indien de velg op de wagen blijft kan u exact dezelfde techniek toe passen, spoel in beide gevallen voldoende na met water!

 

 • 1a. Wassen

U kan dit gewoon doen met de shampoo waar u de rest van de auto mee wast. Gebruik wel een andere washandschoen dan degene waarmee u de rest van de wagen wast, want uw velgen zullen altijd veel vuiler zijn dan de lak. Als u nadien uw lak zult wassen met deze washandschoen zal u ongetwijfeld krassen maken door het vele vuil dat vastgehecht blijft!

Een synthetische washmitt is hier voor ideaal omdat deze makkelijk in de wasmachine kan, ze is bovendien ook goedkoper. Onderstaande velgen zijn gewassen op de klassieke manier, op verschillende plaatsen is nog vuil terug te vinden!

 

Handleiding Velgen Handleiding Velgen Handleiding Velgen

 

 • 1b. Velgenreiniger

Eens u de velgen gewassen hebt, zal u zien of het nodig is om nog een stap verder te gaan of niet. Indien u nog niet het gewenste resultaat hebt bekomen kan u overgaan op een velgenreiniger.

Let hiermee op! Vele velgenreinigers zijn veel te agressief en bevatten zuren die ook uw velgen zullen aantasten. Wij raden een (pH-)neutrale velgenreiniger aan. Een velgenreiniger op zuurbasis tast niet alleen het vuil aan maar ook de lak zelf. De lak wordt steeds ruwer en zal daarna steeds sneller vuil worden, het vuil hecht beter op een ruw oppervlak!

Spuit wat velgenreiniger op uw velgen (ook aan de binnenkant). Werk het product in met een fijn borsteltje in spleetjes en gaten, gebruik een grotere borstel om de binnenkant van de velg te reinigen. Laat de velgenreiniger het vuil losweken en spuit daarna uw velg af met een hogedrukreiniger. Het grootste vuil zou er nu al afgekomen moeten zijn.

Er zijn klassieke velgenreinigers maar steeds meer wordt een combinatie gemaakt tussen een klassieke velgenreiniger (om het vuil los te weken) en een product om ingebakken remstof (ijzer) op te lossen.

 

Alle velgenreinigers vindt u in de specifieke categorie.

  

Handleiding Velgen Handleiding Velgen Handleiding Velgen

 

 •  
 • 2. Ijzerschilfers verwijderen / de-ironizer

Nanolex Wheel Cleaner & Iron RemoverKleien is redelijk arbeidsintensief en tijdrovend. Het is altijd beter om eerst de ingebakken ijzerschilfers te verwijderen met een specifiek product. De kans is groot dat al veel van de aanwezige schade er gekomen is door remstof / slijtage van de schijf. Bijgevolg kan een dergelijk product de vervuiling oplossen. Dit kan met een product die enkel en alleen ijzerdeeltjes oplost of met een velgenreiniger die ook die eigenschap heeft (zoals die van Nanolex of Scholl)

 

Iron Removers:

Velgenreiniger + iron removers:

 

 • 3. Teer verwijderen

Velgen die nu nog steeds plekken hebben, kunnen gereinigd worden met een teerverwijderaar (Auto Finesse Oblitarate). Als het vuil - al dan niet in de vorm van een bolletje - op de velg staat, kan een teerverwijderaar de beste oplossing zijn. Dit spuit u op de vlek en kan daarna ingewerkt worden met een microvezel doek (Ultra Work Towel 300). Zorg er voor dat een velg na het gebruik van een teerverwijderaar heel grondig gespoeld wordt!

Bij het gebruik van de teerverwijderaar spuit u eerst wat product op de plek en laat u dit eventjes zijn werk doen. Een tweede maal opspuiten en daarna inwerken met een microvezeldoek zou alles weg moeten krijgen.

 

Handleiding Velgen Handleiding Velgen Handleiding Velgen

 

 

 • 4. Kleien

Op sommige velgen die zeer lang niet (correct) gereinigd zijn, zal u echter nog steeds zwarte puntjes zien. Om deze weg te krijgen zal u gebruik moeten maken van een klei. Vuil op een velg is meestal grof en harder, gebruik dus de klei die je op je velgen gebruikt nadien zéker niet meer op uw lak, want dan zal u sowieso lakschade aanrichten! Meer informatie over Kleien vindt u in de specifieke handleiding.

 

 

 • Cleaners

Als er nog enkele plekjes zijn waarvan u denkt dat ze beter kunnen, kan u een chemische cleaner gebruiken (zie de specifieke categorie) om de velg of een bepaalde zone grondiger aan te pakken. Ook velgen die nog steeds vergeeld lijken kan je hiermee gaan diepte reinigen. Deze cleaner zal ingevreten plekjes zoals remstof en andere zaken gaan afbreken om zo een proper resultaat te bekomen. Breng het product aan met een applicator pad, deze zal voldoende kracht hebben om de vuiltjes los te maken. Duw niet te hard, u bent beter van meerdere keren met gemiddelde druk een zone te gaan bewerken dan 1x met grote druk te werken, op deze manier zal u vermijden dat u krassen zal maken.

Nadat u de hele velg hebt aangepakt, wrijft u de cleaner af met een microvezeldoekje. Sommige cleaners bevatten op zich al een lichte vorm van bescherming.

 

Handleiding Velgen Handleiding Velgen Handleiding Velgen

 

 • Beschermen

Om uw beschermlaag zo lang mogelijk te houden is het belangrijk dat u al een perfect glad resultaat hebt, waarvoor u normaal gezorgd heeft in de uitgebreide reinigende stap.

Een gewone wax of sealant zal in de meeste gevallen niet tegen de hoge temperaturen kunnen waarmee een velg te maken krijgt. Daarom kan u gebruik maken van een Wheel Sealant of Wheelwax. Deze zijn speciaal gemaakt om tegen hoge temperaturen te kunnen en optimaal te beschermen tegen remstof. Maak uw keuze in de specifieke categorie.

Breng de specifieke producten aan op de correcte manier, iedere vorm van bescherming voor velgen heeft een andere manier van aanbrengen, lees daarom nauw gezet de instructies!

Uw velg is nu optimaal beschermd en zal bovendien glanzen als nooit tevoren. De metaaldeeltjes die in de lak van de velg zitten, zullen bovendien mooi geaccentueerd worden!

 

Onderhoud

Nu is uw velg volledig gereinigd en beschermd maar: voorkomen is beter dan genezen!

Het is niet omdat u een nieuwe auto hebt en dat uw velgen nog proper zijn dat u er niets hoeft aan te doen omdat u het probleem niet ziet. Als u de velgen van in het begin een bescherming meegeeft in de vorm van een wheel sealant zal remstof, teer of strooizout de kans niet krijgen om uw velg aan te tasten!

Daarnaast wast u uw velgen best wekelijks. Op die manier krijgt remstof nooit de tijd om uw velg aan te tasten. Als u te lang wacht met het remstof te verwijderen zal het door de hoge temperaturen gewoon inbakken in de velg, waarna het veel moeilijker (en in sommige gevallen zelfs onmogelijk) is om het nog te verwijderen. Vaak wordt dit wekelijks onderhoud van de velgen overgeslaan in de winter omdat het koud is of regent, of het lijkt gewoon onbegonnen werk omdat uw velgen de volgende dag toch weer vuil zullen zijn van het strooizout. Het is echter van het grootste belang dat u toch wekelijks uw velgen blijft reinigen! Zo zal het strooizout of remstof nooit de tijd hebben om lang in te werken. Als u uw velgen bijvoorbeeld 3 weken niet wast omdat het te koud is of omdat er constant zout gestrooid wordt op de wegen krijgt het zout 3 weken lang de kans om in te werken, met alle gevolgen vandien! Het is niet voor niets dat vele mensen na de winter last hebben van een gele aanslag op de velgen of velgen die nauwelijks nog proper te krijgen zijn!

Als u een set winterwielen met winterbanden heeft, is het aan te raden om (voor de winter) voordat de wielen gemonteerd worden nog eens extra aandacht te geven aan de bescherming. Als u dan terug uw zomervelgen monteert, besteedt u best opnieuw voldoende aandacht aan het grondig reinigen van uw velgen, zodat uw velgen proper en zonder contaminaties opgeborgen kunnen worden in de zomerperiode. 

 

 2 * voor / na

Handleiding Velgen Handleiding Velgen

 

 

 
Wax-it ¬ Advies ¬ FAQ

Openingsuren

redarrow  MAA 9.30u - 12.30u 13.30u - 18u
redarrow  DIN 9.30u - 12.30u 13.30u - 18u
redarrow  WOE 9.30u - 12.30u 13.30u - 18u
redarrow  DON 9.30u - 12.30u 13.30u - 18u
redarrow  VRIJ 9.30u - 12.30u 13.30u - 18u
redarrow  ZAT 9.30u - 12.30u Gesloten