WAX-IT

Handleidingen > BESCHERMEN

Welke bescherming heb ik nodig?

INTRO

De belangrijkste stap in het onderhoud van de wagen (naast de wasbeurt dan) is de eigenlijke lakbescherming! Na de vele uren zwoegen aan uw auto vormt de bescherming de kers op te taart. Er zijn echter tientallen mogelijkheden, allen zijn het zeer goede producten maar niet elk product is voor iedereen of elke auto perfect! 

Via deze korte introductie proberen we u wegwijs te maken in alle producten en kan u zelf al een eerste keuze maken!

 

Opgepast: Onder elke type bescherming is er nog een grote variatie te vinden in gebruik en duurzaamheid. Lees de specifieke producteigenschappen of handleiding na om meer info te verkrijgen!

 

 

VERGELIJKING

 TYPE / EIGENSCHAP Natuurlijke Carnauba wax Synthetische Bescherming - Sealant Hybride: Carnauba Wax + Sealant Nano-coating Glass-coating
Afbeelding natuurlijkewax sealant handl hybridewax nanocoathandl glasscoating handl
Link Webshop Webshop Webshop Webshop /  Handleiding Webshop
Gebruiksgemak Hoog Hoog Hoog Gemiddeld Gemiddeld
Duurzaamheid* 1 tot 6 maand  4 tot 12 maand 3 tot 9 maand 1 tot 2 jaar 1 tot 2 jaar
Hoe gebruiken Manueel Manueel of Machinaal Manueel Manueel Manueel
Voorbereiding Klei, Pre-wax Klei, Pre-wax of Pre-seal Klei, Pre-wax of Pre-seal Klei, Polijsten en/of Ontvetten Klei, Polijsten en/of Ontvetten
Nabehandeling Quick Detailer Quick Detailer Quick Detailer Quick Detailer Quick Detailer
Voordelen Eenvoudig en snel; super glans Eenvoudig; goed geprijs en duurzaam Snel en duurzaam Super duurzaam en sterk vuil afstotend Super duurzaam en sterk water afstotend
Nadelen Minder duurzaam in winter of bij buitenslapers; kostprijs kan oplopen. Mindere glans op sommige kleuren Kostprijs Voorbereiding en applicatie Voorbereiding en applicatie
WAX-IT zegt Ideaal voor wagens die relatief weinig kilometers rijden, voor wie op zoek is naar fantastisch glans of wie gewoon graag waxt. Dé beste keuze voor oldtimers. Ideaal om snel en eenvoudig bescherming aan te brengen op auto's die meer km's rijden of buiten staan. Super glans op lichte kleuren. Ideale combinatie tussen wax en sealant. Leuk in gebruik mét duurzaamheid en glans! Superieure bescherming, carwash safe, bestand tegen zo goed alles. Afhankelijk van type product duurzaam tot heel duurzaam! Super reflectie en waterafstotende eigenschap. Sommige producten bieden extra krasbestendigheid!

 

OPM.: bepaalde eigenschappen (zoals duurzaamheid of gebruiksgemak) varieren nog sterk naar gelang het gekozen product!

*Duurzaamheid wordt gerekend aan 15.000km / jaar

 

 

ALTERNATIEVEN & EXTRA'S

Naast een echte duurzame of zeer duurzame wax, sealant of coating kan er ook nog een bescherming bekomen worden via andere technieken of producten. Deze kunnen aanvullend werken om een goede bescherming nog duurzamer te maken of kunenn volledig losstaand gebruikt worden.

 

  • - Quick Detailers: kunnen gebruikt worden na iedere wasbeurt om de resterende druppels op te kuisen maar bieden ook extra bescherming en glans. Dit kan gaan van 2 tot 6 weken, afhankelijk van het gekozen product. De keuze van de quick detailer wordt best gemaakt op basis van de eigenlijke beschermlaag zodat die zeker compatibel is. Bij losstaand gebruik kan natuurlijk ieder type gekozen worden volgens persoonlijke voorkeur!

  • - Shampoo's: Een aantal shampoo's bieden ook zelf nog een extra beschermende eigenschap. Deze eigenschap wordt veelal toegevoegd aan een shampoo om de droogstap sterk te verbeteren maar het biedt ook echt een acceptabele bescherming. Dergelijke shampoo's worden best alleenstaand gebruikt of gekozen in een bepaald systeem of binnen een specifiek gamma. Zo is er de Gyeon Bathe Plus, Nanolex Reactivating Shampoo of de Gloss-it Gloss Shampoo.

  • - Andere: hiernaast kan er ook gebruikt gemaakt worden van andere producten die heel snel een goede bescherming toekennen. De Gyeon Wetcoat of Nanolex Washcoat worden op een gewassen maar nog natte wagen aangebracht en bieden een vereenvoudigde droogstap maar vooral een goede bescherming van 4-8 weken!

 

 

 

Of uw wagen nu in de garage of buiten staat, 3000 of 30000km per jaar doet, uw lak krijgt te maken met UV-stralen, contaminaties, boomsappen, strooizout, vliegen, zand, stof, opspattend vuil enzovoort. Om uw wagen optimaal te beschermen kan u een beschermingslaag aanbrengen, in de vorm van een wax, een sealant of een coating. Belangrijk is echter de voorbereiding! Het heeft weinig zin uw auto te beschermen als de lak niet gereinigd of gepolierd is. De bescherminglaag zal niet ten volle kunnen hechten, wat grote gevolgen heeft voor de levensduur van het aangebrachte product. Daarom kan u uw voertuig eerst kleien. Na het kleien kan u ervoor kiezen om manueel of machinaal te polijsten om daarna pas de bescherming aan te brengen!

 

Wat is nu het verschil tussen carnaubawax, een sealant en een coating?

Een carnaubawax is een natuurlijk product, dat uit de bladeren van een Braziliaanse palmboom wordt gehaald. Het is een hydrofoob product: het gaat water afstoten. Hierdoor zal u een mooi parelend effect (beading) krijgen van het water op de lak. Een carnauba wax staat bij de liefhebbers gekend al de ideale bescherming als u een zeer diepe glans en een echte ‘wet-look’ wenst te verkrijgen. Het is dus de ideale keuze als u uw wagen wil doen stralen als een parel! Afhankelijk van de hoeveelheid carnauba in de wax zal die diepe glans nog sterker aanwezig zijn. Het nadeel aan de carnauba waxen is de duurzaamheid. Een gemiddelde carnauba wax gaat 2 tot 3 maand mee, met enkele uitzonderingen.

Een sealant daarentegen is een synthetische wax die gemaakt is van polymeren. Een sealant zal uw auto in mindere mate een diepe glans en ‘wet-look’ meegeven, maar zal wel een uitstekende bescherming bieden. Bovendien gaat een sealant een stuk langer mee dan een carnauba wax, reken gemiddeld 4-5 maand. De typische beading die u krijgt bij een carnauba wax zal bij een sealant minder aanwezig zijn. U zal wel zien dat het water zeer makkelijk van de auto stroomt. Door de puur chemische samenstelling zijn sealant over het algemeen goedkoper te produceren en is er meer variatie mogelijk in applicatie, geur, kleur, duurzaamheid, uitharding,...

Zowel de carnaubawax en sealant zijn gevoelig voor onderhoud, ze vereisen regelmatig wassen met een milde shampoo en afwerking met een quick detailer voor een optimaal behoud en verlengde duurzaamheid van de beschermlaag.

 

Een coating is complexer om aan te brengen en vereist de nodige voorbereiding zoals het grondig ontvetten van de lak, het resultaat is wel veel sterker en duurzamer. In sommige gevallen zorgt het zelf voor een extra krasbestendigheid van de lak! In veel gevallen is dit de ultieme keuze voor dagelijks gebruikte wagens of wagens met gevoelige kleuren. Door die complexe applicatie is het niet altijd voor iedereen weggelegd. De laag is zeer sterk chemisch resistent waardoor deze afwerking minder gevoelig is voor nauwkeurig en regelmatig onderhoud. 

 

Maar welk type beschermlaag is nu het best geschikt voor uw wagen?

Sommigen zeggen dat een sealant beter is dan een carnauba wax, omdat ze langer meegaat en een zeer goede bescherming geeft aan uw auto. Het hangt echter af van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het seizoen, het gebruik van de wagen en uw eigen voorkeur.

Slaapt de wagen in een garage en gebruikt u hem enkel in het weekend, dan zal de lak minder bloot gesteld worden aan vervuilingen en andere zaken die invloed hebben op de levensduur van uw wax. Op deze manier zal uw waxlaag langer intact blijven. Staat de auto altijd buiten en rijdt u 60.000km per jaar, dan zal uw waxlaag vanzelfsprekend minder lang meegaan.

Kunnen we dan besluiten dat iemand die veel rijdt moet kiezen voor een sealant en iemand die zijn auto enkel in het weekend gebruikt sowieso een carnauba wax kan gebruiken? Neen, dat zou wat kort door de bocht zijn!

Veel hangt namelijk ook nog af van de gebruiker en zijn of haar voorkeur. Wilt u toch die typische ‘wet-look’ maar rijdt u veel kilometers per jaar, dan kan u ervoor kiezen om uw waxlaag frequenter te hernieuwen. Een andere mogelijkheid is de duurzaamheid van de sealant en de glans en diepte van een carnauba wax te combineren. Dit kan u doen door eerst een laagje sealant aan te brengen, en daarna nog een laagje carnauba wax. Op deze manier kan u genieten van een lange bescherming én een diepe glans.

De mogelijkheden zijn eindeloos! Neem dus gerust contact op om nog meer info te bekomen.

 
Wax-it ¬ Advies ¬ Handleidingen

Openingsuren

redarrow  MAA 9.30u - 12.30u 13.30u - 18u
redarrow  DIN 9.30u - 12.30u 13.30u - 18u
redarrow  WOE 9.30u - 12.30u 13.30u - 18u
redarrow  DON 9.30u - 12.30u 13.30u - 18u
redarrow  VRIJ 9.30u - 12.30u 13.30u - 18u
redarrow  ZAT 9.30u - 12.30u